Preskoči na glavni sadržaj

Šta je propolis kako se koristi

Šta je propolis kako se koristi

Propolis je smolasta tvar koja sadrži sok koju pčele radilice skupljaju iz pupova, lišća, kore i raznih dijelova biljaka. Pčele miješaju ovu tvar s peludom i aktivnim enzimima koji se izlučuju iz žlijezda koje se nalaze između njihove glave i prsnog koša. Propolis, vrsta smole koju pčele proizvode za higijenu i sigurnost svojih košnica, sastoji se od kombinacije grčke riječi “pr”o što znači ulaz i obrana i riječi “polis” što znači grad.
Kakav je sadržaj propolisa?

Propolis se dobiva iz pupova, grana i lišća drveća kao što su brijest, hrast, bor, kesten, topola, eukaliptus, jasen i breza. Sadrži 180 spojeva identificiranih u propolisu, 50% smolastih spojeva i balzama, 30% pčelinjeg voska, 10% aromatičnih ulja i 5% pčelinjeg peludi. Preostalih 5% sadrži aminokiseline, vitamine B skupine i antibiotike.
Koje su prednosti propolisa?

Propolis ima mnoga svojstva kao što su antioksidans, antitumorski, antifungalni, antibakterijski, lokalni anestetik, antivirusni, hepatoprotektivni, protuupalni. Iz tog razloga se koristi kao dodatak hrani i pićima za prevenciju bolesti kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Propolis je izvor vitamina B1, B2, C i E kao i minerala kao što su željezo, magnezij, kalcij, bakar i cink. Redovitom upotrebom jača imunološki sustav, sprječava nastanak bakterija i mikroba u tijelu te štiti od bolesti.
Propolis smanjuje učestalost bolesti i korištenje antibiotika.
Propolis pomaže u prevenciji infekcija srednjeg uha i dišnih puteva kod djece.
Propolis se koristi za prevenciju zubnog karijesa.
Propolis pomaže u liječenju čireva u ustima i usnama.
Zbog visokog sadržaja flavonoida, propolis štiti od kandide i gljivičnih vrsta koje uzrokuju kožne bolesti.
Propolis ubrzava zacjeljivanje rana regenerirajući stanice.
Propolis ima vrlo važne učinke na zdravlje kože.
Ima pomoćnu ulogu u liječenju opeklina.

Kako koristiti propolis?

Prije uporabe propolisa, trebate dobiti potvrdu od svog liječnika. Trebali biste odabrati proizvode poznatih marki. Ako ćete ga koristiti za svoje dijete, kupite bezalkoholne. Većina proizvoda koji su navedeni kao topljivi u vodi mogu sadržavati alkohol i njegove derivate. Stoga pri kupnji propolisa valja pročitati sadržaj na pakiranju.

Propolis se konzumira kao mješavina sa sirovim medom ili kao kapi. Kapi propolisa treba uzimati po 10 kapi dnevno za djecu i 20 kapi dnevno za odrasle. Dovoljno je konzumirati 1 čajnu žličicu sirove mješavine meda propolisa dnevno.

Popularni postovi s ovog bloga

Romantične Poruke Za Laku Noć

Romantične Poruke Za Laku Noć Ljubav je predivan osjećaj koji daje boju i novi izgled svijetu. Odnos između partnera karakteriše nježnost, poštovanje i emocija. Ljubavna osećanja se izražavaju na različite načine. Oni mogu biti ukorijenjeni u lijepim malim gestovima ili velikim poklonima. Bez obzira na formu izražavanja, da bi se plamen romantične emocije održao živim, potrebno je uložiti odgovarajuće napore. Želje između para su simbol ljubavi koja veže i održava magiju. Tako su i želje za laku noć – poseban gest kojim dvoje ljubavnika jedno drugom govore prelepe reči pre spavanja . Evo nekoliko ideja za ljubavne poruke za laku noć: Za voljenu Draga, laku noc i slatke snove! Neka moji poljupci budu tvoja toplina noću, moji zagrljaji budu tvoj pokrivač, a moja ljubavi tvoj lep san! Šaljem ti svu svoju ljubav i jedva čekam da prođe noć da mogu provesti dan sa tobom! Draga moja, zelim ti laku noc i slatke snove. Neka ti noc salje moje najtoplije poljupce i neka tvoji snovi prenose moje i

Poruke za momka

 Poruke za momka Više od sunca, sjajniji si ti, više od neba, plave su tvoje oči, mekše od trave je tvoja kosa, najsnažnije grle tvoje ruke, najlijepše ljube tvoje usne. Koliko je široka planeta i još dva puta više, toliko te volim ja! Ako treba da okrenem planetu, ako treba da popijem more, ako treba da ispravim planine, ako treba i na kraj svijeta, za tebe, ljubavi moja! Niko nema oči kao tvoje, niko nema osmjeh kao tvoj. U tvojim očima krije se svijet, u tvom osmjehu duga i sunce. Volim te najviše na svijetu! htjela bih da stanem na sred ulice i glasno viknem koliko te volim! Slađi od čokolade, slađi od sladoleda, slađi od jagoda, ma slađi od svega na svijetu, za mene si srećo ti, najslađi! Koliko je od nas Amerika, koliko je od nas Australija, koliko je od nas Kina, i pet puta tim kilometrima da pređem, sva moja ljubav koju osećam prema tebi, ne bi mogla da se izmeri. Ja tebe ne volim, ja tebe obožavam! Ti si nešto najljepše na svijetu što mi se dogodilo, ti si moja radosta i moja

Najljepše čestitke za rođendan

Najljepše čestitke za rođendan   Svaki rođendan je potpuno nova stranica koju ljudi otvaraju u svom životu. Želim vam da ispunite ovu novu stranicu koju ste otvorili kako vam srce želi, čestitam vam rođendan. Sretan ti rođendan…   U novoj godini želim vam da svu bol i strahove ostavite u prošlosti, a u budućnost gledate sa nadom i samopouzdanjem. Srećan rođendan, drago mi je što te poznajem. Ti si najposebnija osoba koju sam ikada vidio u životu. Sve najbolje.   Iako ne mogu danas biti s tobom, što ti je jako važno, šaljem ti svoju veliku ljubav. Hvala ti što si u mom životu od dana kada sam te upoznao. Srećan rođendan, drago mi je što si sa mnom. Najljepše čestitke za rođendan sretan rođendan sve najbolje u novoj godini Ovog srećnog dana kada ulazite u novo doba, nadam se da će vam se svaka želja ostvariti sa svakom svijećom koju uduvate. Neka vam je uvijek osmijeh na licu, a uspjeh i sreća u novom dobu.   Iskreno vam čestitam rođendan, i želim vam srećnu i zdravu novu godinu koju mož