Preskoči na glavni sadržaj

Šta je RPM Revelution Per Minute

Šta je RPM Revelution Per Minute

RPM je skraćenica od inicijala od “Revelution Per Minute” a njegovo značenje je; To je broj okretaja u minuti.

U tehnologiji motora sama velika brzina nema smisla, ona se odnosi na rotirajuću osovinu ili okretaje motora u minuti.

Okretni moment proizveden pri visokim okretajima u benzinskim vozilima može se postići pri nižim okretajima u dizelskim.

Okretni moment i RPM

Zakretni moment i broj okretaja su kao dvije strane medalje. Jedno bez drugog je besmisleno. Bez broja okretaja, okretni moment je samo beskorisna brojka. Zakretni moment i broj okretaja u minuti su različiti odrazi iste veličine.

Zakretni moment i broj okretaja u minuti su zamjenjivi preko prijenosa, tako da možemo pretvoriti bilo koju količinu zakretnog momenta u RPM ili obrnuto. Prijenos nam to daje. Na primjer, razmotrite kolut radijusa od 1 metar, na koji je namotano 6280 metara užeta.

Pretpostavimo da se naš kotur okreće motorom snage 100 kgm i ciklusom od 1000 okretaja u minuti. Podignimo kotur 6280 m i na njegov kraj pričvrstimo uteg od 100 kg. Budući da naš motor ima okretni moment od 100 kgm i 1000 o/min, to će podići težinu od 100 kg na 6280 metara za 1 minutu.

Snaga našeg motora (100 x 1000 /728) je 137 KS. Da, podigli smo uteg od 100 kg 6280 m za 1 minutu s motorom s okretnim momentom od 100 kgm i 1000 RPM, ali ne želimo čekati toliko, kažemo da završimo posao za ½ minute.

U ovom slučaju na kolut montiramo motor s okretnim momentom od 100 kgm ali krugom od 2000 RPM. Sada ponovno dižemo uteg od 100 kg 6280 m, ali za samo pola minute. Zakretni moment nepromijenjen, broj okretaja udvostručen, naše vrijeme prepolovljeno. Snaga ovog motora je također 100 x 2000 / 728 = 274 KS. Dakle dvaput prvi motor.

Iako se okretni moment ne mijenja, prepolovimo vrijeme potrebno kada udvostručimo konjske snage, POZOR (!) ovdje. Dakle, što se događa ako na kolut spojimo motor s okretnim momentom od 50 kgm i krugom od 4000 o/min? Budući da je težina 100 kg > 50 kgm okretnog momenta, naš motor neće moći podnijeti ovu težinu.

što imamo? Imamo 50 kgm okretnog momenta, što nam je malo, i 2 puta veći broj okretaja koji nam treba. Ne možemo li ovaj suvišni broj okretaja u minuti pretvoriti u okretni moment koji nam je potreban? Da, to možemo učiniti s zupčanikom koji ima opseg (2:1) između remenice i osovine motora koji smanjuje brzinu na pola.

RPM u automobilima

U tom slučaju broj okretaja pada na 2000, okretni moment se povećava na 100 kgm, a konjske snage se ne mijenjaju (50 x 4000 /728 = 274 KS). Kao što vidite, od 2 motora s istom konjskom snagom, različitim okretnim momentom i brojem okretaja, onaj s 50 kgm okretnog momenta nije mogao izravno podići težinu, ali kada smo između stavili prijenos omjera 2:1, 2 motora su bila jednak u svakom pogledu, ne samo u smislu konjskih snaga.

Mjenjač pretvara višak okretaja u zakretni moment kada nam treba okretni moment, a višak okretnog momenta u okretaje u minuti kada trebamo okretaje u minuti. Okretni moment i broj okretaja u minuti su fizičke veličine koje se mogu međusobno pretvoriti. Naš novčić je konjskih snaga, jedna strana ovog novčića je okretni moment, a druga strana je broj okretaja.

Stoga, jednostavan 4:1 prijenos lako izjednačava motor koji proizvodi 50 NM okretnog momenta pri 8000 RPM s motorom koji proizvodi 200 NM okretnog momenta pri 2000 RPM. Zašto vam treba više okretaja? Ići brže; Zašto vam treba više okretnog momenta? Za nošenje/povlačenje većeg tereta… Mjenjač vam daje ono što želite: više okretaja u minuti ili više okretnog momenta.

Popularni postovi s ovog bloga

Romantične Poruke Za Laku Noć

Romantične Poruke Za Laku Noć Ljubav je predivan osjećaj koji daje boju i novi izgled svijetu. Odnos između partnera karakteriše nježnost, poštovanje i emocija. Ljubavna osećanja se izražavaju na različite načine. Oni mogu biti ukorijenjeni u lijepim malim gestovima ili velikim poklonima. Bez obzira na formu izražavanja, da bi se plamen romantične emocije održao živim, potrebno je uložiti odgovarajuće napore. Želje između para su simbol ljubavi koja veže i održava magiju. Tako su i želje za laku noć – poseban gest kojim dvoje ljubavnika jedno drugom govore prelepe reči pre spavanja . Evo nekoliko ideja za ljubavne poruke za laku noć: Za voljenu Draga, laku noc i slatke snove! Neka moji poljupci budu tvoja toplina noću, moji zagrljaji budu tvoj pokrivač, a moja ljubavi tvoj lep san! Šaljem ti svu svoju ljubav i jedva čekam da prođe noć da mogu provesti dan sa tobom! Draga moja, zelim ti laku noc i slatke snove. Neka ti noc salje moje najtoplije poljupce i neka tvoji snovi prenose moje i

Poruke za momka

 Poruke za momka Više od sunca, sjajniji si ti, više od neba, plave su tvoje oči, mekše od trave je tvoja kosa, najsnažnije grle tvoje ruke, najlijepše ljube tvoje usne. Koliko je široka planeta i još dva puta više, toliko te volim ja! Ako treba da okrenem planetu, ako treba da popijem more, ako treba da ispravim planine, ako treba i na kraj svijeta, za tebe, ljubavi moja! Niko nema oči kao tvoje, niko nema osmjeh kao tvoj. U tvojim očima krije se svijet, u tvom osmjehu duga i sunce. Volim te najviše na svijetu! htjela bih da stanem na sred ulice i glasno viknem koliko te volim! Slađi od čokolade, slađi od sladoleda, slađi od jagoda, ma slađi od svega na svijetu, za mene si srećo ti, najslađi! Koliko je od nas Amerika, koliko je od nas Australija, koliko je od nas Kina, i pet puta tim kilometrima da pređem, sva moja ljubav koju osećam prema tebi, ne bi mogla da se izmeri. Ja tebe ne volim, ja tebe obožavam! Ti si nešto najljepše na svijetu što mi se dogodilo, ti si moja radosta i moja

Najljepše čestitke za rođendan

Najljepše čestitke za rođendan   Svaki rođendan je potpuno nova stranica koju ljudi otvaraju u svom životu. Želim vam da ispunite ovu novu stranicu koju ste otvorili kako vam srce želi, čestitam vam rođendan. Sretan ti rođendan…   U novoj godini želim vam da svu bol i strahove ostavite u prošlosti, a u budućnost gledate sa nadom i samopouzdanjem. Srećan rođendan, drago mi je što te poznajem. Ti si najposebnija osoba koju sam ikada vidio u životu. Sve najbolje.   Iako ne mogu danas biti s tobom, što ti je jako važno, šaljem ti svoju veliku ljubav. Hvala ti što si u mom životu od dana kada sam te upoznao. Srećan rođendan, drago mi je što si sa mnom. Najljepše čestitke za rođendan sretan rođendan sve najbolje u novoj godini Ovog srećnog dana kada ulazite u novo doba, nadam se da će vam se svaka želja ostvariti sa svakom svijećom koju uduvate. Neka vam je uvijek osmijeh na licu, a uspjeh i sreća u novom dobu.   Iskreno vam čestitam rođendan, i želim vam srećnu i zdravu novu godinu koju mož